Obsah hlavní stránky
Nejlepší průvodci po památkách – zkušenosti
T
Tomáš Sedláček
01.06.2026 13:24
👁 62 views
Všiml jsem si, že zážitek z prohlídky hodně závisí na průvodci. Kde jste zažili opravdu skvělého průvodce, který to celé oživil?
Já musím pochválit průvodce na hradě Kokoříně – fantastický vypravěč, znal každý kámen.
Já musím pochválit průvodce na hradě Kokoříně – fantastický vypravěč, znal každý kámen.
🌐 Translated from CS (machine)
I noticed that the experience of the tour depends a lot on the guide. Where did you experience a really great guide that brought it all back to life?
I have to commend the guide to Kokorina Castle - a fantastic storyteller, knew every stone.
I have to commend the guide to Kokorina Castle - a fantastic storyteller, knew every stone.
7 replies
T
Tomáš Sedláček
03.06.2026 11:03
Měl jsem štěstí na průvodce na Hradě Bouzov — byl to emeritní historik, znal každý kámen. Takový zážitek nezaplatí sebevětší vstupné.
I was lucky to have a guide to Castle Bouzov - he was an emeritus historian, he knew every stone. That's not the kind of experience that pays no admission fee.
L
Lucie Blažková
05.06.2026 09:03
Použila jsem aplikaci Rick Steves pro Prahu — velice dobrá, ale na venkovské hrady samozřejmě nic nemá. Tam je stále nejlepší místní průvodce.
I used Rick Steves app for Prague - very good, but of course it has nothing on rural castles. There is still the best local guide.
M
Martin Kopecký
07.06.2026 05:26
Audio průvodci jsou fajn, ale chybí jim interakce. Na Křivoklátě jsme měli skupinku s průvodcem, který improvizoval příběhy — to je nezaměnitelné.
Audio guides are fine, but they lack interaction. In Křivoklát we had a group with a guide that improvised stories - it is unmistakable.
E
Eva Procházková
09.06.2026 01:49
Průvodci NPÚ jsou většinou vynikající. Lépe platí ty hrady, kde se průvodci specializují na jedno místo a znají ho do hloubky.
The SAO guides are usually excellent. Better paid for the castles where the guides specialize in one place and know it in depth.
O
Ondřej Horák
10.06.2026 22:36
Tip: Vždy se zeptat průvodce, co by si nenechal ujít, ale co není na běžné trase. Skoro vždy ukáže něco zajímavého navíc.
Tip: Always ask the guide what he would not miss but what is not on the usual route. Almost always shows something extra interesting.
K
Kateřina Malá
12.06.2026 19:41
Na Helfštýně mě průvodce vzal na věž mimo otevírací dobu a výhled na Hanou byl neskutečný. Přátelský přístup personálu dělá velký rozdíl.
The guide took me to the tower outside the opening hours and the view of Hannah was incredible. The friendly attitude of the staff makes a big difference.
Marek Mencner
03.07.2026 08:52
Na Helfštýně jsou průvodci fajn.
The guides are fine in Helfstein.
Log in to add a reply.